Joyride.hu -

Műsorszervező irodánkról, feltételek, Elérhetőség

Nosztalgia / Fenyő Miklós / Biográfia

Fenyő Miklós
Énekes, billentyűs, zeneszerző, szövegíró, menedzser

1947. március 12-én született Budapesten. Nős két gyermeke van Diána (Dió) és Dávid (Dáci). 12 éven tanult magánúton zongorázni és énekelni. Gyermekkorában éveken át élt az Egyesült Államokban, innen ered a rock and roll iránti szeretete és szerelme, ami a műfaj hazai meghonosítójává és legnagyobb képviselőjévé tette őt.

1962-64: a Sztár együttes,
1964-67: a Syconor együttes tagja volt.
1967-ben megalapította a Hungária együttest.
Tagok: Csomós Péter (gitár), Matlakovszky Miklós (basszusgitár), Klein László (dob), Tóth József (gitár), Láng Péter (dob),

1970-től sorozatos tagcserék az együttesben: Sipos Péter és Bartha Tamás az új gitárosok.
1972-ben teljesen új felállás: Szűcs Antal Gábor (gitár), Fekete Gábor (dob), Fekete Gyula (szaxofon).
1974-től Kékes Zoltán (gitár) és Csurgay Attila az új tagok, majd Csurgayt Szikora Róbert váltja fel.

1980-tól (a rock and roll korszak felállása): Fenyő Miklós (ének, zongora), Szikora Róbert (ének, dob), Kékes Zoltán (gitár), Fekete Gyula (szaxofon), Novai Gábor (basszusgitár) és Dolly (ének), majd Szikora kilépését követően Flipper Öcsi.
1968-ban győztek a Ki Mit Tud?-on, sikeresen szerepeltek a Táncdalfesztiválokon. A beat hőskorszakának egyik legnépszerűbb és legsikeresebb együttese voltak. Ebből az időből való egyik legnagyobb slágerük, a Csavard fel a szőnyeget, amely a mai napig nélkülözhetetlen eleme egy igazi házibulinak.

A Hungária legsikeresebb időszaka, az 1980-82 közötti rock and roll korszak a jampi és a jampipik világának megszületése. Olyan nagylemezek, mint a Rock and roll party és a Hotel Menthol, rajongóik számára nem pusztán csak a jó zenét, hanem egy új életérzést is jelentettek. A Limbó Hintóval megnyerték a Táncdalfesztivált (1981).
1982-ben Szikora kilépett, ekkor jött Flipper Öcsi, majd 83-ban szétváltak útjaik, Fenyő Miklós szólókarrierbe kezdett a többiek pedig megalapították a Dolly Rollt.
1984-től jött a break-korszak, Fenyő kibérelte a Budai Táncklubot, ahol az Egyesült Államokból érkezett breaktáncosok oktatták a magyar fiatalokat erre az új táncstílusra. Ezidőtájt állt össze a MIKI Zenekar (Oké Negro, Pepito, Pergő Gergő, Patron Tom +Dió és Dáci), ám a break-zenét játszó formáció nem bizonyult hosszú életűnek, ezt követte egy újabb felállás ismét Hungária néven, visszatérve a rock and rollhoz (Plexi, Frutti, Stolwerck Friciés Szóda Vaszil, Jáki Attila).

1986-ban megalakította a Modern Hungária együttest (Fenyő Miklós, Bodnár Attila, Frutti és Plexi), 1989-ben ez a csapat is felbomlott. Fenyő Miklós folytatta szólókarrierjét, Bodnár Attila pedig feleségével, Papp Ritával közösen duettlemezeket jelentet meg.

A nyolcvanas évek végétől foglalkozik menedzseléssel: 1989-94: Szandi menedzsere és dalainak szerzője, szövegírója.
Továbbá a Step, a Park és a Cherry együttesek menedzsere volt, ez utóbbiban Fekete Gyulával közösen zenészként is közreműködött a bemutatkozó albumukon.

A kilencvenes évek elején a Calypso 873 Rádió munkatársa volt.
1995-ben, egy évre, újra összeállt a Hungária, szeptember 16-án a Népstadionban teltházas koncertet adtak, majd ezt követte egy országos turné.

1996-tól folytatódik a szólókarrier.
1997-ben elkészítette első musicaljét a Hotel Mentholt.
1999-ben jelent meg Minden kocka fordul című nagylemeze

2001. október 6-án mutatták második musicaljét az életrajzi ihletésű Made in Hungáriát, amelyben maga is szerepet vállal.

2002. május 31-én jelent meg a Fenyőgyöngye című duplalemeze. Az album Fenyő Miklós egész pályafutását átfogja, 30 év legsikeresebb dalait tartalmazza a Hungáriától a szóló karrierig, bónuszként a Made In Hungária vadonatúj dalával.

72 nagylemezen működött közre, amelyből összesen, több mint 5 000 000 példány kelt el.
Díjak:
-A Táncdalfesztivál közönségdíja (1968)
-Ki Mit Tud? (1968) ---a Hungáriával (1981)
-A Tánc- és Popdalfesztivál nagydíja a Hungáriával /Limbó Hintó/ (1981)
-Victor-díj; 1 000 000 eladott lemezért (1986)
-eMeRTon-díj (1990)
-Aranyzsiráf-díj (1991)
-Huszka Jenő-díj (1996)

Hobbija a foci; gyerekkorában sportriporter szeretett volna lenni.


Balázs Fecó
Zeneszerző, énekes, billentyűs hangszeres... A Neoton együttes tagjaként került be a popszakmába, legnagyobb hazai sikereit a Korál együttes frontembereként aratta.

Demjén Ferenc
Demjén Ferenc az egyik, ha nem a legnépszerűbb magyar énekes, 1967 óta a magyar rockzene egyik meghatározó alakja.

Edda
Az együttes tavaly ünnepelte 25 éves jubileumát, sikerük titka hitelességükben rejlik. Ha számokkal akarjuk jellemezn az elmúlt negyed évszázadot: 25 aranylemez, 4 platina album, 2 gyémántlemez...

Fenyő Miklós
Énekes, billentyűs, zeneszerző, szövegíró, menedzser.1967-ben megalapította a Hungária együttest. Több mint 20 éve tartó szólókarrierje alatt számos díjat gyűjtött be szakmai elismertsége jeléül.

Komár László
A "Magyar Elvis". 1958-ban kezdett, hazánkban elsőként kezdett rock and rollt énekelni. Az énekes több, mint harminc év után is rock and roll műfajban tevékenykedik, rajongói örömére.

Korda György és Balázs Klári
Mindketten aktív résztvevői a könnyűzenei életnek, a '80-as évek óta duettben szerepelnek. A mai napig szórakoztatják öregek és fiatalok tömegeit.

Kovács Kati
Énekes- és színésznő. Az 1965-ös Ki Mit Tud? megnyerésével robbant be a köztudatba. További táncdalfesztiválok első helyezésével a háta mögött kapta filmszerepeit és nyert el számos díjtat a közönség és a szakma elismerése jeleként.

Republic
"Kellő helyen és időben született".Az új Zenekar egy csapásra sikeres lett, azonnal lemezszerződést kaptak. A legjobb Republic hagyományú zenei elem: az a fajta ötvözet, amelyben a punk, a hardrock és a beat legprogresszívebb motívumai a meghatározó zenei megoldások.

Szikora Róbert és az R-GO
Hozzászólások, Diszkográfia, Biográfia
Az előadót a Hungária együttes dobosaként ismerhette meg a nagyérdemű. Miután kivált onnan, megalapította az R-Go-t, ami napjainkra számos díjat és elismerést tudhat magáénak, azóta is töretlenül öregbítve az együttes és Szikora Robi hírnevét.

KFT
Hozzászólások, Diszkográfia, Biográfia

Első Emelet
Az Első Emelet visszatért! A ’80-as évek egyik legnépszerűbb csapata újra a húrok közé csap, és 2009-től ismét bekapcsolódik a hazai könnyűzenei élet vérkeringésébe.

Majsai Gábor, Charlie, Csepregi Éva, Csonka András, D. Nagy Lajos, Delhusa Gjon, Dolly Roll, Gergely Róbert, Hevesi Tamás, Homonyik Sándor, Karda Beáta, Koós János és Dékány Sarolta, Mary Zsuzsi, Nagy Feró, Pa-Dö-Dö, Pataky Attila, Payer Öcsi, Soltész Rezső, Somló Tamás, Szandi, Szűcs Judith, Varga Miklós, Vikidál Gyula, Vincze Lilla, Zizi Labor, Sipos F. Tamás, Favágók


Fenyő Miklós (Biográfia) (Nosztalgia)!